Sanatate

Notiuni de baza despre sinuzita

Sinusurile sunt cavitati goale gasite in interiorul craniului. La oameni se intalnesc patru perechi de sinusuri denumite sinusuri frontale, maxilare, etmoidale si sfenoidale. Aceste cavitati prezinta niste gauri numite ostii, care fac legatura cu cavitatile nazale, permitand astefl scurgerea mucoase prin nas, in conditii normale.cu toate acestea, atunci cand apar anumite conditii, cum ar fi alergii sau raceli, sau exista malformatii structurale cum ar di cilia sau prezenta unui polip nazal, ostiumul sinusurilor se blocheaza, ceea ce face ca si mucoasa sa se acumuleze. Acest tip de mediu este ideal pentru proliferarea rapida a bacteriilor. Prezenta organismelor straine (cum sunt bacteriile) declanseaza un raspuns inflamator, cauzand sinusurile sa se umfle, astfel ajungandu-se si la termenul de sinuzita ( “-ita” este un sufix folosit in medicina, care indica inflamatia). Manifestarile obisnuite ale sinuzitei sunt, congestia, picurarea nazala, descarcarea unui mucopurulent nazal, dureri de cap, presiune faciala si oboseala generala.

Care sunt optiunile de tratare?

Exista multe optiuni de tratare a sinuzitei. De obicei, medicii prescriu o combinatie de decongestionante, corticosteroizi (pentru ameliorarea inflamatiei) si antibiotice. Calea cea mai comuna de administrare pentru aceste medicamente este pe cale orala. Cu toate acestea, popularitatea administrarii topice este in continua crestere. Administrarea topica inseamna ca medicamentele sunt aprlicate direct pe zona sau organul care este afectat. In cazul administrarii topice, in mod normal, emeliorarea afectiunii se produce imediat, deoarece nu mai este nevoie ca o tableta sau capsula sa fie defalcate in componenta sa activa inainte sa intre in sistemul sancvin si apoi livrata in zona afectata.

In cazul sinuzitei, administrarea topica de medicamente se poate face prin irigare cu medicamente si/sau nebulizatoare. Unul dintre cei mai importanti producatori de irigatoare si nebulizatoare este Omron. Nebulizatorul facut de ei, Omron Micro Air, este unul dintre cei mai buni de pe piata. In afara de avantajele pe care le ofera acest produs, datorita greutatii mici si portabilitatii sale, dispune de caracteristici care maximizeaza efectele terapeutice ale medcamentelor in cel mai scurt timp posibil. De exemplu, mecanismul sau de aerosolizare permite livrarea consecventa de medicamente prin transformarea lichidului in particule fine de ceata de 1 – 3 microni. O particula de aceasta marime este suficient de mica pentru a naviga prin cele mai mici deschideri ale inflamatiei nazale si ale cavitatilor sinusurilor. Ca rezultat, timpul necesar unui tratament se micsoreaza, tinand chiar si 5 minute. Medicamentele folosite de nebulizator sunt in stare lichida si cel mai bine este sa le achizitionati in urma unei consultatii medicale de specialitate.

Chirurgia este, de asemenea, o obtiune de tratament pentru sinuzita. Cu toate astea, aceasta este luata in considerare numai ca o ultima solutie pentru cazurile in care manifestarile sunt severe. Chiar si in cazul chirurgiei, tehnologia moderna permite ca o astfel de operatie sa fie cat mai putin invazive si traumatice pentru pacienti.

Complicatiile sinuzitei

Sinuzita poate avea complicatii grave, cum ar fi raspandirea infectiei in zonele din apropierea cavitatilor sinusurilor, cum ar fi la pleoape, ochi, trompa eustache si chiar la meningele creierului. Insa, nu uitati ca aceste complicatii grave, care va pot pune viata I pericol rezulta numai daca sinuzita este lasata netratata. Astfel, este important atunci cand aveti sinuzita, sau orice alta boala, sa le verificati la un cadru medical specializat, astfel incat sa puteti discuta optiunile de trataent disponibile care ar functiona cel mai bine pentru dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.