Stiinta si Tehnica

Aplicarea vopselei cu ajutorul pistolului de vopsit

Procesul de vopsire prin pulverizare consta in aplicarea unuia sau a mai multor straturi de vopsea, sub forma unor particule care, odata lipite pe o anume suprafata, se unesc si dau nastere unui strat sau unei pelicule de vopsea. Deosebirea dintre o aplicare de vopsea cu ajutorul unei pensule si o pulverizare consta in aspectul suprafetei vopsite (luciu, uniformitatea stratului de vopsea etc).

O pulverizare cu ajutorul unui pistol de vopsit, realizata de o persoana cu o oarecare experienta, va asigura o distributie uniforma a particulelor de vopsea si un strat identic ca grosime pe intrega suprafata acoperita.

Cel mai important lucru de care trebuie sa tineti cont in momentul in care realizati aplicarea unui strat de vopsea pe o anumita suprafata, cu un pistol de vopsit, este distanta de la care efectuati pulverizarea. Daca aceasta distanta nu este corespunzatoare (intre 15 si 20 de centimetri), pe langa faptul ca veti imprastia foarte multi vapori in jurul dumneavoastra, veti consuma si o cantitate mult mai mare de vopsea. Pistoalele de vopsit folosite pot fi cu alimentare interna si cu alimentare externa.

Inainte de a incepe aplicarea propriu-zisa a vopselei cu ajutorul unui pistol de vopsit, trebuie sa parcurgeti anumiti pasi, care constau in pregatirea materialelor si suprafetei pe care doriti sa o acoperiti. In primul rand, este foarte important sa verificati vascozitatea vopselei pentru a nu infunda diuza pistolulul de vopsit. Daca este cazul, mai diluati-o putin. Daca ati adaugat diluant in vopsea, inainte de a umple rezervorul pistolului pentru vopsit, amescati-o foarte bine. Daca pistolul folosit de dumneavoastra are dispozitiv pentru ajustarea jetului de vopsea, faceti acest lucru si asigurati-va ca jetul este potrivit, efectuand cateva incercari pe o bucata de carton sau din lemn.

Pentru o pulverizare reusita, fara scurgeri sau stropi, este indicat sa nu incepeti si sa nu terminati aplicarea cu pistolul de vopsit indreptat catre suprafata pe care o acoperiti. Opriti si porniti compresorul  care furnizeaza aer pistolului de vopsit numai in momentul in care acesta este indreptat in lateralul suprafetei sau obiectului pe care doriti sa il acoperiti cu vopsea. Pentru o pulverizare uniforma, tineti apasat in mod constant pe tragaciul pistolului de vopsit si mentineti aceiasi distanta fata de suprafata pe care o acoperiti.

Dupa fiecare utilizare, curatati foarte bine cu diluant toate componentele pistolului pentru vopsit, in special diuzele si rezervorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.