despre-prezervative
Sanatate

Prezervative – istorie si aspecte de retinut

V-ati intrebat vreodata care este istoria prezervativelor? Cum au inceput ele sa fie produse si de ce? Ce rol au jucat si cum au influentat cursul omenirii? Va spunem noi, in acest material care speram sa va schimbe putin mentalitatea asupra a ceea ce reprezinta procesul de folosire al prezervativelor.

Prezervative – o istorie interesanta

Oamenii si-au dorit sa poata face sex fara obligatii. Cu alte cuvinte, fara grija unei sarcini nedorite, fara teama de a contracta o boala sau o infectie in zona genitala. Si avand in vedere ca aceste probleme erau destul de comune, ei au inventat ceea ce azi numit prezervative. Cum?

despre-prezervative

Ei bine, in anul 1844 exista un binecunocut producator de anvelope de masini: Goodyear. Acesta, impreuna cu Hankock au inceput productia de prezervative in masa, oferindu-le oamenilor de rand pentru un pret destul de bun. Procesul de obtinere al acestor metode de protectie era prin vulcanizarea cauciucului, lucru care nu ne surprinde deloc, avand in vedere materialul din care acestea sunt confectionate.

Astfel, vulcanizarea reprezenta o metoda de tratare a cauciucului brut, apelandu-se la proprietatile sulfului. Astfel, cauciucul devenea mai rezistent, mai elastic si chiar impermeabil.

Insa, dupa anul 1930 – destul de tarziu am putea spune – pentru confectionarea prezervativelor de astazi a inceput sa fie folosit latexul. Acesta venea cu proprietati deosebite si se plia perfect pe pielea celor care doreau sa se protejeze in timpul actului sexual.

Anul 1980 a fost anul in care a fost descoperit virusul HIV. Odata cu acest lucru, atitudinea oamenilor in ceea ce priveste folosirea de prezervative s-a schimbat destul de mult. Din dorinta arzatoare de scapa de aceasta boala cumplita, oamenii au inceput sa priveasca prezervativele ca pe o necesitate si nu ca pe un lucru rusinos.

Desigur, daca ne raportam la mentalitate, putem spune ca pana si astazi, in vremurile moderne, exista culte si religii care nu sustin folosirea prezervativelor, considerandu-le, mai degraba, metode necurate. Insa, ele reprezinta exact opusul.

Anul 1994 a avut o importanta pentru aceste metode de protectie. Mai precis, in 1994, in SUA, au aparut prezervativele masculine din poliuretan. Acestea reprezentau o alternativ la clasicele prezervative din latex, care avusesera timp sa-si demonstreze eficienta, dar care nu erau o sugestie buna pentru cei care sufereau de alergii. Dincolo de asta, cele din poliuretan aveau o forma mai subtire.

Prezervative feminine – ce trebuie sa stii despre ele

Surprinzator sau nu, ceea ce noi numim prezervative feminine nu reprezinta un concept nou. Ele au aparut mai tarziu decat cele pentru barbati, dar cu toate astea, nu foarte tarziu. Mai precis, vorbim de anul 1922, in Europa. Surprinzator, pe meleagurile mai libertine si nonconformiste ale Statelor Unite ale Americii, prezervative au aparut abia in 1993.

Acestea fiind zise, iata si istoria interesanta a acestor metode de protectie care putem spune ca au influentat cursul oamenii, intr-o maniera favorabila, contribuind la starea de sanatate a acesteia. Pentru ca da, dincolo de prevenirea unei sarcini nedorite, o boala precum HIV – SIDA poate fi un lucru cu adevarat cumplit. Asa ca mare atentie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.