Fiecare a avut o vanataie la viata lui! Cel putin! Nu mai zic de umflaturi; la genunchi, la umar, pe picioare, oriunde! Mai ales copiii se confrunta cu asa ceva. Fie ca sunt pe terenul de joaca, la scoala, la ora de sport, prin parcuri, copiii sunt cei mai predispusi la loviri de tot felul si, astfel, la vanatai si inflamatii.
Copiii sunt curiosi si vor sa exploreze, sa caute si sa gaseasca noi teritorii pe care sa le cucereasca. Rezultatul poate fi, de foarte multe ori, extrem de colorat: verde, maro, negru, rosu, un adevarat curcubeu „de durere”. Oare le pasa? Doar cand durerea este prea mare si ii opreste din activitatea pe care o indragesc atat de mult!
Banda colorata, un real ajutor pentru cei mici
Pe langa mangaieri, imbratisari, imbarbatari si unguente cu miros de menta si musetel, mai exista ceva care poate fi un real ajutor pentru copiii mari si mici si anume, banda kinesiologica. Aceasta banda a fost special creata pentru a reduce durerile musculare si articulare, dar si cele de la nivelul ligamentelor si tendoanelor. Este un accesoriu foarte elastic si subtire care are caracteristici asemanatoare cu pielea umana. Unul dintre rolurile acestei benzi este de a reduce vanataile si umflaturile care apar in urma accidentarilor celor care practica diverse sporturi, in special.
Aceasta banda se misca odata cu cel care o poarta si are un impact pozitiv asupra limfei si asupra circulatiei acesteia. De asemenea, ridica pielea in zona in care este aplicata si grabeste procesul de vindecare. Astfel, vanataile celor mici vor disparea la cateva zile dupa ce banda a fost aplicata, tocmai pentru ca sangele acumulat sub piele, din cauza vanatailor, este disipat.
Joaca in parc? Nicio problema! Tot ceea ce trebuie sa faceti, ca parinte, pe langa vizita la un medic- daca consideri ca este necesar- sau la farmacie, este sa aplici o bucata de banda kinesiologica in zona in care a aparut vanataia sau umflatura.
Inainte de a face asta, este necesar sa cereti sfatul cuiva care are studii in domeniu si care stie cum sa aplice corect banda kinesiologica. De asemenea, va poate invata cum sa o aplicati in diverse zone ale corpului, pentru a stii ce sa faceti cand copilul se accidenteaza sau are dureri musculare sau de articulatii.
De asemenea, trebuie sa stiti ca inainte de a aplica banda kinesiologica este nevoie de o curatire foarte atenta a zonei. Aceasta trebuie sa fie uscata si sa nu aplicati niciun fel de crema sau unguent. In caz contrar, banda nu se va lipi de piele.
Puteti sa alegeti impreuna cu copilul culoarea benzii kinesiologice si sa faceti din asta un moment placut petrecut impreuna. II puteti explica ce rol are si de ce trebuie sa o poarte. In cazul in care are obiectii si nu vrea sa o poarte din varii motive, ii puteti spune ca e ceva foarte fain, la moda; ceva ce poarta si sportivii de performanta (puteti sa ii dati si cateva exemple, daca stiti). De ce sa nu fie si el „misto” pe terenul de joaca? Cu siguranta ca va deveni foarte popular cu asemenea accesorii „vesele”.
Cine mai poate purta banda kinesiologica?
Banda elastica poate fi purtata nu numai de copiii care au vanatai in coate si genunchi, ci si de cei care au antrenamente in sala de fitness sau aerobic. Daca si voi, ca parinti, desfasurati anumite activitati sportive, cu atat mai bine! Pe langa faptul ca sunteti un exemplu minunat pentru copiii vostri, va veti mentine sanatosi si in forma pentru mult timp! Indiferent care este alegerea voastra, puteti apela la banda kinesiologica in situatiile solicitante.
Daca simtiti durere in anumite zone ale corpului, daca aveti febra musculara sau ati suferit intinderi, puteti sa aplicati banda kinesiologica. Important este, asa cum am mentionat mai sus, sa va arate cineva cum se aplica corect pentru a putea beneficia de efectele sale.
Si bunicii pot purta aceste benzi, atunci cand medicul recomanda asta! Aceasta categorie este una dintre cele mai vulnerabile si se stie faptul ca varsticii au diverse probleme articulare, mai ales la nivelul genunchiului sau a umarului. Sa mai mentionam regiunea lombara?
Exista studii care sustin faptul la banda kinesiologica poate ameliora durerea care apare in aceasta zona, mai ales atunci cand este combinata cu alte terapii, cum ar fi fizioterapia. Cei care au beneficiat de aceasta combinatie, au sustinut faptul ca durerea s-a mai redus, ca au reusit sa se miste mai bine si sa aiba un control mai mare asupra propriilor segmente corporale.
In ce situatii mai poate fi folosita banda kinesiologica?
Banda elastica mai poate fi utilizata si in alte situatii, cum ar fi:
- Dureri de cap, de spate sau de gat; cei care au un stil de viata sedentar, care stau foarte multe ore la birou si care nu fac suficienta miscare sunt o categorie aparte;
- Cei care sufera de artrita, osteoatrita sau care realizeaza anumite activitati care implica miscari repetitive care pot duce la aparitia inflamatiei ( mecanici, muncitorii din constructii);
- Oricine desfasoara activitate sportiva in timpul liber.
Precautii atunci cand se utilizeaza banda kinesiologica!
Indiferent cine este beneficarul benzii kinesiologice, trebuie sa stii in ce situatii nu se aplica. Astfel, daca copilul tau prezinta o anumita leziune sau rana pe suprafata pileii, nu este recomandata aplicarea benzii in zona respectiva. Trebuie sa astepti pana se vindeca total si apoi sa aplici banda. De asemenea, este strict interzisa utilizarea in caz de tromboza, insuficienta cardiaca sau renala si chiar cancer.
Cel mai indicat este ca, atunci cand doresti sa utilizezi banda kinesiologica, sa ceri sfatul unui medic specialist sau sfatul unui terapeut sportiv.