botez
D'ale vietii

Raspunsuri utile despre botez

Botezul reprezinta una dintre cele mai importante taine din crestinism prin care cel mic, abia venit pe lume, se poata curata de pacatul stramosesc si devine membru al bisericii lui Hristos.

Care sunt responsabilitatile parintilor?

In ceea ce priveste atributiile pe care le au parintii in legatura cu acest eveniment special, acestea sunt urmatoarele:

  • Sa caute si sa identifice o biserica si sa aleaga data si ora ceremoniei;
  • Sa aiba la ei certificatul de nastere al celui mic; sa aiba grija de el pe toata durata evenimentului religios;
  • Sa aleaga marturiile pentru botez
  • Mama sa ii dea nasei un prosop alb si un sapun si sa o si spele pe maini, chiar imediat dupa ce copilul este spalat cu mir; sa ofere un dar simbolic parintilor spirituali ai celui mic.

Care sunt atributiile nasilor?

Acestia joaca un rol destul de important in cadrul acestui ritual, cat si pe durata intregii vieti a copilului. Astfel, nasii, in momentul in care pasesc in biserica au obligatia de a rosti crezul, pentru a li se ierta pacatele.

Acest aspect este important, pentru ca se doreste ca ei sa fie cat mai curati spiritual in clipa in care il vor lua pe prunc in brate. De asemenea, ei sunt cei care vor cumpara hainutele pentru botez, trusoul, dar si alte accesorii necesare evenimentului: ulei, prosop pentru preot etc.

Nasii au responsabilitatea de a plati reprezentantii bisericii pentru serviciile aduse cu ocazia botezului.

Ce rol joaca moasa la botez?

Si moasa are un rol destul de important inca de la venirea pe lume a celui mic. Ea este cea care ii face copilului prima baita, avand si responsabilitatea de a merge la biserica in fiecare zi. Ea se duce cu o sticla de vin pentru a fi sfintita de catre preot si care va fi folosita pentru baita celui mic.

In ziua evenimentului religios, moasa va imbraca copilul in hainutele cele noi si ea va fi cea care il va purta in brate pana la biserica. Si, la fel ca nasii, va veghea asupra copilului intreaga viata, oferindu-i sfaturi atunci cand acesta va avea nevoie de ele.

Cum se alege numele copilului?

Aceasta etapa este deosebit de importanta, parintii avand responsabilitatea de a alege cel mai potrivit nume pentru copilul lor. Majoritatea familiilor aleg numele inca de cand acesta se afla in pantece, pentru ca li se pare mai potrivit sa actioneze in acest mod.

Ar trebui alese niste nume care au o anumita semnificatie in familia respectiva sau care exista deja. Trebuie evitate numele caraghioase care pot crea suparari si frustrari cand cel mic va creste. Si numele de sfinti ar putea fi o alegere mai mult decat potrivita.

Ce daruri se pot oferi parintilor spirituali?

In ceea ce priveste cadoul oferit nasilor, acesta trebuie sa fie ceva simbolic, cu semnificatie si care sa devina o amintire pretioasa. Exemple de daruri ar fi si o iconita, o rama frumoasa pentru fotografii, un breloc care sa contina poza celui mic, orice idee de marturii pentru botez e perfecta.

Ce documente sunt necesare la botez?

Pentru botez, parintii vor avea nevoie doar de certificatul de nastere al celui mic.

Concluzie

Botezul este si va ramane una dintre cele mai importante evenimente din viata parintilor, dar si din cea a copilului. De aceea, trebuie acordata cea mai mare atentie detaliilor, pentru a face din eveniment unul cu adevarat reusit, de care sa se aduca aminte cu drag peste ani, marturiile pentru botez fiind o amintire minunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.