D'ale vietii Sanatate

Disponibil constant, constant online

Progresele inregistrate in tehnologia comunicatiilor, ne pozitioneaza in permananenta in situatia de a fi contactati in orice moment al zilei prin diferite canale. Acest lucru inseamna ca fara vointa noastra, suntem constant online si in permanenta disponibili la ceea ce numim in ziua de azi multitasking.

Din cauza unei lupte de putere pe care o ducem cu noi insine si cu cei de langa noi si intr-o lume in continua dezvoltare, tindem sa intram foarte mult in zona de multitasking. In general, aceasta zona este una eficienta datorita tehnologiei in continua dezvoltare, dar nu este facuta pentru toata lumea.

Un doctor specialist neurolog, atentioneaza asupra faptului ca pentru o functionare normala a creierului, nu este indicat sa lucram multitasking, oricat de mult ne-ar ajuta noile tehnologii. Creierul nostru nu este facut pentru a lucra multitasking si de aici apare problema de care ne lovim zi de zi, timpul.

Multi dintre noi, aproape ca reusesc sa lucreze multitasking, poate datorita experientei sau a unui stil de viata planificat. Insa, acest sistem de lucru nu poate face decat mult rau creierului nostru. Dupa fiecare task pe care l-am finalizat, creierul primeste o cantitate de dopamina, care provoaca un stres in plus creierului.

Ei bine, daca iei in calcul ca intr-o zi normala trebuie sa finalizezi un numar impresionant de task-uri, cantitatea de dopamina pe care o primeste creierul duce intr-un final la dependenta si la obosirea prematura a creierului.

Este important sa realizezi cat de benefic poate fi pentru noi, sa gasim un echilibru intre tehnologie si viata personala. Este adevarat ca putem sa ne bucuram de tehnologie, atata timp cat nu ne lasam controlati de aceasta. O putem controla fara sa fim controlati de ea.

Cateva sugestii care te pot ajuta in realizarea unui echilibru intre tehnologie si viata personala:

  • utilizarea acelor tehnologii care intr-adevat te pot ajuta in viata de zi cu zi. Exemple sunt multe, dar unele precum un aparat auditiv, de care chiar ai nevoie atunci cand ai probleme cu auzul sau un stick cu care sa faci un transfer de date, este acea parte a tehnologiei de care ar trebui sa profiti zi de zi;
  • limiteaza perioadele in care esti online si poti fi contactat de catre toata lumea. Acest lucru il poti face alocand un anumit numar de ore pe zi pentru a raspunde la telefon sau la mesajele venite pe diferite cai, fie ele prin sms sau prin paginile de socializare. Indicat ar fi, ca pe timp de noapte sa intrii intr-o zona offline;
  • limiteaza timpul pierdut la televizor sau pe paginile de socializare. Prin aceasta metoda poti incerca sa iti iei doar informatia care te intereseaza in mod direct, nu si acele mondenitati care sunt de fapt consumatoare de timp;
  • conecteaza-te cu natura si cu exercitiile fizice.Studiile arata ca natura si exercitiile fizice combat stresul si depresia. Nu este nevoie decat de 30 de minute de exercitii fizice pe zi, pentru un tonus bun pana la finalul zilei, si mai mult decat atat, este o pauza de la online, din care nu ai ce pierde;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.