Meseria de doctor este complicata si implica multe responsabilitati. Se lucreaza intr-un mediu dur, stresant, in care deciziile trebuie luate repede, iar sentimentele nu isi au de cele mai multe ori locul.
Desi initial a fost un domeniu in care femeile nu isi aveau locu,l iar barbatii detineau suprematia, cu timpul lucrurile s-au mai schimbat. Insa, domeniul chirurgiei este cu atat unul mai greu accesibil femeilor, deoarece acestea erau privite cu reticenta in ceea ce priveste manuirea bisturiului. Sofiei Ionescu nu i-a fost usor, dar a avut o ambitie de fier si a iubit medicin,a iar astazi toata lumea isi aminteste de ea ca fiind prima femeie neurichirurg din lume.
- S-a nascut in 1920 la Falticeni si a murit in 2008, la Bucuresti.
- Parintii ei erau oameni simpli, care nu au avut legatura cu domeniul medicinei: tatal era functionar bancar, iar mama casnica.
- S-a inscris la Facultatea de Medicina, desi lumea a incercat sa o descurajeze, tatal unei prietene care era doctor spunandu-i ca “Menirea fetelor este sa fie bune gospodine, sa faca o scoala de menaj, sa invete un instrument muzical, sa invete limbi straine, sa-si facă o cultura generala solida”.
- In timpul studentiei i-a ajutat pe medicini sa aiba grija de soldatii raniti in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial.
- Absolveste facultatea de Medicina in 1945 si in acelasi an se casatoreste cu Dr. Ionel Ionescu, cu care va avea doi copii: Constantin si Ioana
- Alegerea specializarii de neurochirurgie a avut loc intamplator dupa ce renumitul doctor Dimitrie Bagdasar, la care Sofia lucra ca intern in acea perioada, nu poate opera un copil datorita unei infectii la un deget. Operatia reuseste, iar profesorul Bagdasar o sfatuieste sa ramana la neurochirurgie, deoarece avea aptitudini.
- Face parte din prima echipa de neurochirurgie din Romania, alaturi de Ionel Ionescu si Constantin Arseni, sub indrumarea profesorului Dimitrie Bagdasar.
- Profesorul Bagdasar o descrie ca fiind: ”O timida in lume” care „numai cu bisturiul in mana era viteaza”.
- A avut o cariera de 47 de ani in domeniul neurochirurgiei, timp in care a lucrat atat in spital, cat si in policlinica; iar timp de 15 ani nu a avut concediu de odihna.
- A scris peste 120 de articole de specialitate atat singura, cat si ca colaborator.
- A inventat noi tehnici pentru operatii si a salvat sute de vieti, fiind printre cei mai buni doctori din Romania in ceea ce priveste operatiile pe creier si pe coloana.
- La 17 septembrie 2005 la Congresul Mondial de Neurochirurgie din Maroc (Maraketsh) a fost atestat faptul ca doamna doctor Sofia Ionescu este prima femeie neurochirurg din lume.