Succesul blogului depinde in mare masura de calitatea bloggerilor cu care colaboreaza, asa ca vom lucra, alaturi de voi, spre a stoarce fiecare picatura din potentialul pe care il putem oferi mai departe clientilor nostri pentru promovare. Pentru ca sa incepi sa castigi serios din scris pe blog, ai o cale lunga de batut, si vor fi momente in care vei realiza ca eforturile pe care trebuie sa le faci sunt mai mari decat te-ai fi asteptat.
Insa independenta si sentimentul de realizare pe care ti-l poate oferi o astfel de activitate cu siguranta face sa merite sa te zbati un pic la inceput. Am colectat in articolul acesta o serie de sfaturi care ar trebui sa te ajute in primele luni de blogging. Vom dezvolta mai tarziu, pe larg, fiecare dintre aspectele discutate aici, dar momentan ne-am gandit ca e mai bine doar sa facem o scurta trecere in revista.
Hotareste-te despre ce vrei sa scrii
Advertiserii sunt mult mai interesati sa isi promoveze produsele pe blog-uri de care stiu ca atrag public care ar putea sa fie interesat de ele. E de inteles ca esti tentat sa iti faci un blog personal pe care sa scrii cate in luna si in stele, in functie de ce inspiratie ai, insa acest tip de bloguri, chiar daca pot deveni populare, nu atrag decat anumite tipuri de companii (acelea care vor sa promoveze produse consumate in masa precum alimentele). Daca nu vrei sa faci un blog superspecializat, incearca sa izolezi interesele tale primare in categorii pe blogul personal.
Daca ai atatea de spus incat te-ai gandit sa iti faci un blog, cu siguranta vei gasi multe subiecte de articole despre lucrurile care te pasioneaza. In cazul in care iti doresti foarte mult sa castigi din blog si nu ai o problema cu a iesi din zona ta de confort, cauta sa te axezi pe domeniile de activitate mai putin populare printre bloggeri (sunt multe bloguri despre gatit, dar putine despre amenajari inerioare, daca vrei o provocare incepe sa scrii articole despre parchet si tencuiala, documentarea va fi dificila, dar ai mari sanse sa ajungi sa vinzi advertoriale premium).
Ai mare grija sa produci continut constant
Primul lucru, mai important decat reclama sau orice tehnica, este sa ai continut pe blog in mod constant. Motivul principal pentru care cei care vor sa castige din blog sunt descurajati este decalajul dintre initierea proiectului si momentul in care incep sa apara beneficiile. Sa cladesti si sa intretii un blog cu potential de promovare necesita un volum serios de munca. Probabil ca pentru a produce un articol de calitate, bine documentat si bine scris, ai nevoie de minim 3-4 ore si, tinand cont ca ar trebui sa mentii un numar minim de 3-4 articole substantiale pe saptamana, investitia de timp pe care trebuie sa o faci in blogul tau se va apropia de a fi echivalenta cu un job part-time, pentru care insa nu te plateste nimeni de la inceput. Spre exemplu, un blog impunem o vechime minima de doua luni blogurilor care pot participa la campaniile noastre, si indiferent cat de indulgenti sunt advertiseri cu care lucrezi sau cat de calitativ este continutul pe care il creezi, prima luna, cel putin, tot o vei lucra pe gratis.
Mai realist este ca in primele luni sa nu vezi nici macar un sfant. Cheia in aceasta perioada este sa nu te descurajezi, sa cauti feed-back din partea apropiatilor sau a cititorilor si sa incerci sa te hranesti cu opiniile pozitive pe care le primesti. Oricum, cel mai important este sa nu te opresti din scris, sa incerci sa produci ceva nou macar odata la doua zile, daca reusesti asta, rezultatele vor aparea.
Gaseste-ti vocea si profesionalizeaza-te
Primele luni de blogging sunt un test al capacitatii tale de a produce constant o cantitate satisfacatoare de continut, insa ele au un impact deosebit de mare si asupra calitatii muncii pe care o depui. Nici un blogger cu experienta nu scrie asa cum scria cand si-a inceput blogul, in timp tonul, exprimarea si atitudinea se rafineaza intr-un stil propriu pe care cititorii ajung sa il recunoasca si sa il aprecieze. Construirea propriului stil de blogging este ca mersul pe sarma – trebuie sa mentii un echilibru intre generic si personal, si fiecare articol este un nou pas.
Multi bloggeri au propriile lor preferinte publicistice si uneori au tendinta de a imita stilul de a scrie al unui scriitor sau editorialist pe care il admira. Putina raportare la idoli nu strica nciodata, dar trebuie sa te asiguri ca aduci si propriile tale uzante in stilul pe care il folosesti ca sa-ti scrii articolele. Pana la urma fiecare scrie dupa cum il tai capul, insa e bine de retinut ca un stil prea generic are un mult mai mic potential de a atrage public, iar un stil prea personal sau chiar bizar are toate sansele sa alieneze advertiserii.
Nu neglija optimizarea SEO
Pana acum am vorbit despre continutul blogului si speram sa fi acoperit in mare etapele – de la hotararea de a scrie un blog pana la momentul in care ai produs suficient continut pentru a incepe sa cauti companii care doresc sa se promoveze prin blogul tau. Insa inainte sa faci asta e nevoie sa faci din blogul tau un punct de atractie. Continutul de calitate e un bun generator de trafic, insa nu iti face iluzii, ca oamenii sa ajunga la tine mai ai multe lucruri de facut.
Optimizarea SEO este unul dintre cele mai importante dintre aceste lucruri. La inceput ti se va parea un cosmar, va trebui faci analize ca sa identifici cele mai cautate cuvinte din domeniul tau, sa cauti sa incluzi in articolele tale aceste sintagme, sa gasesti modalitati sa iti postezi link-uri catre tine pe alte site-uri, sa iti upgradezi blogul cu tot felul de plug-in-uri care ajuta ca motoarele de cautare sa ajunga mai repede la continutul tau, si cate si mai cate. Din fericire internetul este plin de articole care te ajuta sa iti optimizezi site-ul, asa ca nu duci lipsa de resurse. In curand, vom publica si noi un ghid cuprinzator de optimizare SEO, care speram sa ii ajute pe bloggerii care colaboreaza cu un blog sa beneficieze de boost-uri consistente ale traficului.
Foloseste puterea social media
O alta modalitate populara de a genera trafic pentru blog-ul personal este sa il promovezi pe retele de socializare. Pe Facebook vei fi tentat sa iti postezi link-urile catre blog pe contul personal si eventual sa iti rogi prietenii sa le distribuie, insa pentru o prezenta profesionista va trebui sa creezi o pagina a blogului tau. Cu ajutorul unei pagini pe Facebook vei putea sa monitorizezi mult mai bine felul in care articolele tale sunt primite, suplimentar, pe langa link-uri catre articole e recomandat sa postezi imagini sau clipuri video din universul tematic pe care il trateaza blogul tau
. E important ca cititorii sa fie constant expusi la ceva continut din partea ta, fie ca e un articol complex sau o simpla imagine pe retele de socializare. Restul retelelor de socializare pe care te promovezi ar trebui alese in functie de natura activitatii si a continutului pe care il creezi, incearca sa te ghidezi in aceasta alegere dupa prezenta online a altor bloguri sau brand-uri cu care colaborezi.
Cum supuneam si mai sus, vom explora pe deplin toate aspectele rezumate in acest articol in postari viitoare in aceasta sectiune. Intre timp, nu putem sa facem altceva decat sa speram ca bloggerii care isi doresc sa colaboreze cu un blog le au macar in vedere. Speram ca sfaturile noastre sa se dovedeasca a fi utile si va uram succes in initiativa de a deveni bloggeri profesionisti.