Intr-un articol trecut, am prezentat o serie de sfaturi pentru bloggerii care vor sa isi creasca expunerea cu ajutorul implementarii de bune practici SEO in configurarea blogurilor personale.
Articolul acela continea sfaturi cu privire la design si la instrumente utile in optimizarea blogului pentru motoarele de cautare. Insa oportunitatile de optimizare nu se opresc aici, cel putin inca doua aspecte ale optimizarii pot ajuta la extinderea expunerii, promovarea off-site si crearea de continut optimizat. In articolul prezent vom vorbi de promovare off-site, urmand sa revenim in curand cu un articol despre continut.
In SEO, optimizarea off-site presupune plasarea de link-uri catre site-ul tau pe alte site-uri. In viziunea Google, cu cat se gasesc mai multe surse pe Internet care sa citeze prin link-uri continutul dezvoltat de tine, cu atat continutul e mai relevant. De la aparitia primelor eforturi de optimizare off-site,
Google face incercari constante de a suprima metodele de trisare prin plasare de link-uri in mod abuziv. Politica companiei este de eliminare a situatiei in care continutul irelevant sau nedemn de incredere isi face aparitia in primele rezultate ale cautarilor. Insa din postura de creator de continut, nu poti doar sa scrii foarte bine si apoi sa te astepti sa fii gasit ca prin magie pe Internet.
Motoarele de cautare sunt avansate, dar nu pot sa inteleaga cat de inteligent si relevant este ce ai scris tu daca nu observa, in acelasi timp, interactiuni cu alti utilizatori din domeniu. De aceea e nevoie sa faci o serie de pasi, pentru a te erija intr-o sursa credibila din perspectiva motoarelor de cautare.
Foloseste social media
Retelele de socializare sunt cele mai facile canale de promovare, cel putin la inceput, pe langa interesul organic pe care il poti suscita. Postarea cu regularitate a articolelor tale pe cat mai multe retele de socializare si distribuirea de catre alti utilizatori a continutului postat de tine poate aduce beneficii serioase in ceea ce priveste optimizarea pentru motoarele de cautare. Strategia de social media este un alt aspect al promovarii pe care il vom dezvolta pe deplin in alt articol, pana atunci, e important de mentionat ca explorarea altor retele de socializare decat Facebook si Twitter poate produce rezultate surprinzatoare in ceea ce priveste expunerea.
Interactioneaza cu alti bloggeri
In ceea ce priveste bloggingul, mai ales bloggingul dezvoltat pe diverse nise de activitate, o comunitate care comunica este o comunitate a carei membrii beneficaza de autoritate. Postarea de comentarii pe alte bloguri din domeniile de activitate despre care scrii tu, sau citarea reciproca, cladesc o forma de confirmare mutuala a relevantei fiecarui blogger implicat in dialog. Bloggerii care scriu pe acelasi domeniu sunt, in fond, competitori, insa e nesabuit sa ii vezi ca pe niste oameni rai, decisi sa-ti fure painea de la gura. La inceput interactiunea ar putea sa para fortata, dar in timp vei vedea ca nu musca nimeni si ca toti membrii comunitatii pot beneficia de pe urma colaborarii.
Listeaza-ti blogul in directoare.
Directoarele de bloguri sunt inca o sursa viabila de generare de backlinks, poate nu iti aduc atat de multa autoritate, insa sunt luate in considerare de Google ca masura a unui blogger serios. Poti cauta directoarele din Romania (atatea cate sunt), sau te poti orienta spre directoare straine.
Nu uita de forumuri
Daca sunt forumuri de specialitate pe domeniul tau e absolut necesar sa mentii o prezenta activa pe acestea. Pe langa interactiunea de care vorbeam mai sus, beneficezi de avantajul de a expune cu regularitate link-uri spre site-ul tau in semnatura sau direct, cerand feedback de la ceilalti utilizatori. La inceput forumurile pot ajuta nespus de mult.
Participa la concursuri si campanii
Chiar daca nu castigi de la inceput, reprezinta o experienta importanta ca blogger si macar beneficiezi de mentionarea blogului tau intre participanti. Daca te gandesti ca fiecare link conteaza, vei concluziona ca macar cu asta te alegi.