Exista diverse trend-uri in lumea aceasta, si nu toate se refera la vestimentatie. Exista trend-uri in ceea ce priveste locurile de vacanta, cum sa-ti decorezi casa, in ce zona sa-ti cumperi apartament, ce destinatie este excelenta pentru case de vacanta, etc. Iar, de ceva timp incoace exista un alt trend: trend-ul de “a fi eco”.
Ecologia e un mod de a fi, e o necesitate. Nu o sa trec prin polemica discutiilor despre incalzirea globala, plasticul care se recicleaza in sute de ani si alte lucruri care oricum tin destul de ocupate ecranele si ziarele/revistele. Nici nu o sa mentionez directivele venite din partea Uniunii Europene si la care tara noastre trebuie sa se conformeze. Nu, vreau sa ma concentrez doar pe “a fi eco”.
Sigur, am citit articole, am vazut emisiuni, documentare si multe altele despre ecologie, ne emotionam cand vedem pasari si mamifere invelite in petrol sau pur si simplu murdare pentru ca se arunca prea multe deseuri in ape. Dar avem tendinta ca la putin timp dupa ce ne-am lasat emotionati sa uitam ce am vazut si sa ne continuam rutina zilnica, ca si cum nimic nu ne poate afecta. Parca nu reactionam, parca nu suntem capabili sa constientizam ca planeta noastre trece prin anumite schimbari, schimbari care pot fi agravate de comportamentul nostru si schimbari care pot fi prevenite cu putina atentie.
Noi, insa, reactionam la trend-uri. Asa ca si ecologia s-a adaptat si a trecut “la atac”. Practic, gasim o multitudine de lucruri care in ziua de astazi sunt ecologice si la moda. Sigur, lumea l-a apreciat pe Karl Lagerfield cand a adus un ghetar in mijlocul prezentarii sale de moda, ce s-a topit incetul cu incetul, dar aceasi lume aplauda si gentile “eco” in locul pielii, precum si pantofii sau imbracamintea de acest tip. Iar un mod ca acestea sa prinda la fashionisti de peste tot sunt preturile: cu cat preturile pentru un obiect sunt mai mari, cu atat lumea va intelege ca acel obiect, indiferent de natura sa, este fashionable si trebuie achizionat.
Da, se pare ca asa merg lucrurile in ziua de azi. Becurile economice sunt prezentate ca o achizitie la moda, daca nu ai macar unul in casa, casa ta nu merita a fi vizitata. Florile artificiale castiga teren in detrimentul celor naturale, un numar cat mai mare de fructe si legume sunt promovate drept eco, iar cand citim sfaturi despre ce mobilier sa achizionam pentru casa, intalnim de multe ori o gradare a cat de eco este acel obiect sau nu.
Care este succesul acestei strategii ECO?
Nu va imaginati ca oamenii s-au trezit brusc la realitate si au decis sa fie mai constienti cu ceea ce se intampla in natura, sau ca le pasa cu mult mai mult de speciile pe cale de disparitie, sau ca nu isi mai achizioneaza o caciula din blana de vulpe polara pentru ca albul nu mai este la moda. Nu, strategia este marketingul, modul de punere a ideilor, reclamele, promovarea ideilor si, cel mai important, accesarea acelei parti din creierul uman care raspunde la stimuli externi, precum acestia.
Sigur, exista anumite persoane care si-au dat seama ca a fi eco este o necesitate si cu cat devenim eco mai repede cu atat mai bine; exista si cei care s-au plictisit de aceleasi trend-uri in fiecare an si au vazut in asta o schimbare. Iar oricare ar fi motivatia celor doua grupuri, scopul a fost unul comun: promovarea ecologiei si “indoctrinarea” oamenilor – intr-un sens cat mai lipsit de negativism al cuvantului – in aceasta noua tendinta.
Dar oare cat de eco suntem de fapt? Daca nu ni se instaleaza tomberoane de separare a deseurilor, n-am sti sa facem o “recolta diferentiata”. Si chiar si in acest caz, sunt cam putini cei care se deranjeaza sa separe sticla de plastic si hartie, inventand motive diverse, de la putin spatiu pentru gunoi in casa, la faptul ca au uitat sa faca asta, pana la considerarea acestui procedeu absurd. Iar atunci cand intr-adevar separa gunoaiele o fac din cauza instinctului de turma: “daca vecinul face asta, fac si eu”; plus, se aplica si principiul “eu de ce nu?”: “pai, daca vecinul separa gunoaiele, eu de ce sa nu o fac? Daca dupa ma vede ca nu fac asta si ma vorbeste cu ceilalti? Ia sa nu-i dau eu motiv sa ma barfeasca”.
Poate ca ne cumparam genti din plastic si pantofi eco, dar de multe ori nu o facem pentru ca asa ni se pare normal, ci pentru ca nu avem bani indeajunsi pentru unii de piele – care, indiferent de trend-ul pietii, sunt oricum mai scumpi decat ce e din material ecologic – sau pentru ca ajungem din nou la sentimentul de turma, provocat si promovat de moda: “daca prietenele mele au geanta de asta, eu cu ce sunt mai prejos fata de ele? Trebuie sa-mi iau si eu una!”
Totusi, oricum ar fi prezentat trend-ul eco, si orice anume l-a declansat, functioneaza mai bine acum decat oricand, si are potentialul de a merge si mai bine. Un trend intotdeauna va atrage atentia si-si va castiga adepti, pentru ca apeleaza la cele mai simple si de baze instincte umane; iar asta il face un castigator.