D'ale vietii

Moralitatea – Cât de importantă este aceasta?

Cotidianul dovedeste ca daca esti o fiinta rigida si nu reusesti sa te modelezi in functie de situatie, atunci nu ai cum sa supravietuiesti. Dincolo de toate aspectele, exista nevoia de socializare, nevoia de a dovedi ca tumultul de peste zi nu este mai puternic decat orice altceva. Nevoia de socializare vine si din dorinta de a cunoaste si alte pareri, alte tipuri de personalitati.

Tipologia umana variaza nu doar in functie de sex sau varsta, ci si in functie de o situatie data. In general, atunci cand te intinzi la vorba se spun vrute si nevrute; subiectele variaza de multe ori de la.. porumb pana la… Tchaikovsky. In timp, se creeaza legaturi inter-umane si conversatiile ajung sa decurga de la sine, fara prea multe introduceri. Apoi, apar glumele…

Pentru unii, a face o gluma se reduce la a bate un apropo si atunci acest lucru nu este acceptat in unanimitate de grup. Situatia devine tensionata atunci cand glumele se adreseaza unei singure persoane si au subintelesuri; pe scurt, conotatii sexuale. Din pacate, astfel de glume nu pot fi prevenite; si atunci, daca nu-ti plac, cum te descurci in fata acestei situatii?

Cele mai grele decizii

Cele mai grele decizii sunt cele care trebuie luate atunci cand esti intr-un grup cu care te vezi in fiecare zi, cum ar fi colegii de serviciu. Glumele, initial nevinovate, se pot transforma zilnic pana cand ajung la limita indecentei sau a unor propuneri indecente. Riposta imediata poate fi o solutie, dar exista riscul ca interlocutorul sa revina in forta, poate chiar mai indarjit. Pe de alta parte, tacerea este de aur – dar nu poti sa taci si sa inghiti la infinit. Si iata cum te trezesti intr-o situatie aproximativ fara iesire pentru ca nu poti sa parasesti grupul, fiind vorba despre locul de munca. Exista si posibilitatea ca eticheta cu ,,inadaptat’’ sa ti se atribuie doar pentru ca sistemul tau de valori nu include si glumele deocheate.

Moralitatea, azi, este pe cale de disparitie. Este impardonabil faptul ca daca vrei sa ai coloana vertebrala, sa nu admiti sa-ti fie atinsa in niciun fel integritatea spirituala si morala, sa fii cumva exclus din cercurile de prieteni. De multe ori, glumele cu subinteles sunt vecine cu hartuirea sexuala, atata timp cat se repeta si sunt adresate aceleiasi persoane; pentru a evita incarcarea propriei fiinte cu energii negative cumulate din neacceptarea acestor ,,nevinovatii’’ este de preferat indepartarea persoanelor care le dau nastere.

Pana la urma, cum este mai bine: sa ai integritate morala si sa ti se spuna demodat sau sa fii actual dar, de multe ori, deplasat? Decizia apartine fiecaruia; numai ca ar fi corect ca atunci cand se poarta o discutie fie in grup, fie in doi, niciunuia dintre interlocutori sa nu i se atribuie vreo eticheta sau sa-i fie lezata in vreun fel propria scara de valori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.