De-a lungul timpului a fost asociat cu reincarnarea, experiente din vietile anterioare sau chiar cu rapirile extraterestrilor. Abia recent, cand s-a descoperit ca afecteaza 60% din populatia Globului, atat copii cat si adulti, oamenii de stiinta si-au indreptat atentia asupra fenomenului cunoscut drept deja-vu.
Deja-vu, tradus din franceza prin “deja vazut”, reprezinta experienta de a simti ca ai mai trecut printr-o intamplare similara, chiar daca circumstantele intamplarii trecute sunt incerte sau poate imaginate. Deja-vu este perceptia umana asupra unui eveniment trait sau vazut recent, ca si cand s-ar mai fi intamplat, desi persoana respectiva stie ca nu e adevarat. In momentul acesta, exista mai mult de 40 de teorii asupra deja-vu-ului, desi fenomenul in sine este dificil de studiat: nu exista simptome care sa-i anunte aparitia, episoadele sunt scurte, se intampla doar unora si nu exista manifestari fiziologice.
Una dintre cele mai populare teorii este teoria atentiei distributive sau a mesajelor subliminale. Experientele uitate pentru ca nu le-am dat atentie, din viata reala sau chiar din alte surse, precum filme, poze sau carti, revin sub forma de deja-vu-uri.
O alta teorie este teoria hologramei; aceasta spune ca amintirile sunt ca niste holograme – oricine poate sa recreeze o imagine intreaga dintr-un fragment, un detaliu similar sau identic care declanseaza deja-vu-ul.
Alte teorii despre deja-vu
Alta teorie populara este teoria procesarii duale: emisferele nu se sincronizeaza perfect, de aceea informatia pare cunoscuta, pentru ca ea a mai fost procesata de cealalta emisfera a creierului cu o fractiune de secunda inainte.
Fenomele relationate cu deja-vu-ul sunt jamais-vu-ul, senzatia ca treci pentru prima data printr-o experienta, desi e una comuna, si presque-vu-ul, experienta de a nu-ti aminti ceva familiar, obisnuit.
Sigur ai trecut si tu printr-o experienta de deja-vu si ai ramas cu senzatia stranie de a nu sti cand ai repetat experienta in trecut. Acum, poti sa stai linistita: multa lume trece prin asta, este un lucru comun, si totusi neelucidat. Pana cand expertii nu vor putea spune cu exactitate de ce este declansat, fenomenul de deja-vu ramane totusi un mister.