Dormitorul trebuie sa fie sanctuarul nostru, locul unde ar trebui sa ne relaxam, sa ne odihnim si sa pastram cateva clipe doar pentru noi. Dar si felul in care decoram acest spatiu este important pentru a crea o atmosfera ideala in care sa uitam de grijile cotidiene. Micile detalii sunt cele care pot face diferenta intre un dormitor rece, impersonal si unul plin de caldura in care sa simti ca ai ajuns acasa.
Alege o culoare subtila
In loc sa vopsesti camera intr-o culoare indrazneata, opteaza pentru nuantele unei culori calde sau doar pe una monocromatica. Culori precum bleu, liliachiu sau verde sunt considerate culori calme si senine. De asemeni, poti opta pentru nuante deschise de bej, maro, topaz, crem sau un roz deschis. Si culorile tale preferate, intr-un ton mai deschis, sunt o alegere buna daca simti ca asa iti poti transforma dormitorul intr-un coltisor al tau.
Nu uita tavanul
Tavanul este al cincilea perete din camera si merita tot la fel de multa atentie din partea ta. Cand stai intinsa in pat, ti-ai dori sa sa vezi o suprafata alba, impersonala? O solutie ar fi sa-l vopsesti intr-o nuanta mai deschisa decat cea a peretilor, ceea ce ar duce la crearea unei senzatii de comfort si intimitate. In acelasi timp poti sa folosesti un sablon, un tapet sau un mulaj din gips care sa dea impresia de spatiu.
Nu incarca camera
Dormitorul trebuie sa fie comforabil si simplu, sofisticat sau elegant, in functie de gusturi, dar indiferent de modul in care il decorezi ar trebui sa respecti cateva reguli simple. Ca sa te deplasezi usor prin camera lasa un spatiu de macar un metru intre pat si peretii laterali sau componente de mobilier, precum mese sau dulapuri. De asemeni, nu mobila camera mai mult decat ai nevoie. Sunt de ajuns patul, noptierele, dulapul si poate un fotoliu. Si accesoriile joaca un rol important. Alege un tablou frumos, cateva portrete de familie, o vaza cu flori si cateva lumanari pentru a crea un spatiu intim.
Ascunde lucruri
Daca ai loc poti adauga la mobilier un scrin pe care sa il asezi la capatul patului patului, in care sa depozitezi paturi, coverturi, perne si orice mai ai nevoie. Foloseste noptiere ca sa tii lucruri de care ai nevoie cum ar fi ochelarii, cartile, sau crema de noapte. Foloseste cutii mici ca sa pastrezi lucruri de care nu ai imediata nevoie sau de care nu te induri sa te desparti, pe care sa le ascunzi sub pat. Pentru a evita o imagine inestetica a acestora poti folosi o covertura de pat care sa le mascheze. Totusi, poti gasi in magazine nenumarate modele de cutii, din materiale, texturi si de culori diferite, in care poti depozita orice lucruri personale – de la sosete pana la agrafe de par, care nu trebuie sa stea pe rafturi sau in colturi ale camerei.
Cel mai important sfat pentru decorarea dormitorului: Joaca-te cu lumina
Luminile au un rol important in crearea intimitatii dormitorului, fie ca e lumina naturala sau artificiala. Pentru a folosi lumina naturala in cel mai bun mod foloseste draperii in nuante ale culorii folosite pentru pereti. In timpul zilei le poti strange in laterala ferestrei cu un cleste, creand o imagine eleganta, iar in timpul noptii le poti lasa libere, pentru un plus de intimitate.
Daca ai loc, amenajeaza un spatiu comod in dreptul geamului, cu un fotoliu comod (si o lampa inalta – pentru serile in care nu ai somn), pe care sa il folosesti pentru citit sau alte activitati care necesita o buna luminozitate. In ceea ce priveste lumina artificiala, foloseste o lampa reglabila care sa reflecte lumina in locurile care te intereseaza, cum ar fi spre pat. Nu uita de spoturile cu lumina difuza care sa imbrace peretii intr-o lumina slaba, ambientala; pot crea o atmosfera intima, placuta, dar si relaxanta.
Si un ultim sfat, lasa lumea inconjuratoare inafara dormitorului. Televizorul, calculatorul, telefonul nu trebuie sa isi gaseasca loc in aceasta camera. Alege mai degraba, pentru a completa decorul, o planta verde, fara flori, intr-un ghiveci frumos colorat, un portret de familie sau un instantaneu dintr-un moment drag tie. Pastreaza dormitorul ca pe un spatiu intim in care sa te relaxezi, sa te odihnesti si sa visezi.