Urzica este o planta pe care o puteti gasi in majoritatea spatiilor verzi sau chiar la piata, insa pe care o puteti folosi in diverse moduri. Mai jos veti descoperi cele mai simple 3 moduri de intrebuintare a acesteia.
- Poate fi folosita in alimentatie.
Mod de preparare:
- se spala funzele alese de urzica;
- se pune apa la fiert intr-un vas;
- cand apa este fiarta se adauga si urzicile pe care le-am ales si le-am spalat anterior;
- dupa ce s-au fiert, se strecoara, zeama fiind pastrata intr-un recipient separt, timp in care urzicile se paseaza;
- din zeama respective se ia cateva linguri si se aduga faina;
- aceast amestec se rastoarna intr-un alt vas in care vor fi puse urzicile pasate, rezultat care va fi asezat la foc mic;
- se curata o capatana de usturoi, se toaca marunt, iar apoi se adauga peste mancarea de pe foc;
- la sfarsit se adauga sare dupa gust, iar preparatul poate fi servit!
- Sucul de urzica poate fi baut; se recomanda 3 lingurite pe zi. Are efect impotriva reumatismului, ulcerului duodenal, afectiunilor renale.
- Poate fi folosita ca masca pentru par.
Zeama rezultata in urma fierturii urzicilor poate fi foarte bine folosita ca si masca pentru par. Parul se clateste dupa samponare cu acest lichid pentru fortifiere. Dupa cum ati vazut, este foarte simplu sa va puteti folosi de urzici, fiind foarte accesibile si sanatoase.
Propria noastra gradina: verdeturi la ghiveci
Cumparam deseori condimente si alte plante de acest gen si nu ne dam seama ca si noi ne putem crea o mica gradina chiar la noi acasa, chiar in apartament.
Putem planta in ghivece sau jardiniere plante precum: salvie, cimbru, rozmarin, coriandru, chimen, leustean, patrunjel, busuioc sau maghiransi pentru o buna crestere pozitionati-le pe teresa sau balocon, unde pot avea lumina din belsug, iar in afara de apa necesara oricarei plante, nu va mai fi nevoie de altceva.
Multe restaurante au inceput sa creasca astfel de plante in ghiveci pentru sanatatea clientilor si pentru o aroma mai intensa a condimentelor pe care le folosesc pentru diferite mancaruri. In bucatarie se folosesc pentru condimentarea preparatelor sau ca dressing pentru acestea. Semintele le puteti gasi in supermarketuri sau in magazinele de specialitate, cu articole pentru casa si gradinarit.
Pe langa faptul ca aceste plante pot fi folosite ca incrediente in bucatarie, salvia, rozmarinul, maghiranul si coriandrul mai sunt utilizate si in medicina naturista. Salvia este leac pentru sinuzita, probleme ale ciclului menstrual, astm, viroze respiratorii, astenie etc, iar rozmarinul, tinctura de rozmarin, pentru starile de insomnie. Cat despre maghiran, acesta este folosit ca analgezic natural, iar uleiul de coriandru, in digestie.
In afara de plantele pe care vi le-am mentionat, puteti semana in ghiveci si marar, tarhon si menta. Acestea pot fi obtinute atat din pachetele cu samanta sau prin radacina, bulb.