Tocmai v-ati achizitionat o bluza noua? Un pulover nou? Va temeti ca noua investitie sa nu se deterioreze/ largeasca/intre la apa etc.? Noi va vom oferi in continuare cateva sfaturi pe cat de simple, pe atat de utile si bine de tinut minte atunci cand vine vorba de imbracaminte.
O haina noua, de orice fel ar fi ea, indiferent de marca, se poate deteriora daca nu ii acordam minimum de atentie; culorile isi pierd stralucirea, tesatura tinde sa se deformeze.
- Ca sa evitati toate aceste neplaceri, dar si ca sa fiti ‘eco’, specialistii va recomanda sa apelati la detergenti fara fosfati si care sa contina agenti tensio-activi degradabili la 90 de grade.
- Cat depre spalarea propriu-zisa, este bine sa respectati instructiunile de pe eticheta fiecarui articol de imbracaminte: tineti cont de temperatura de spalare recomandata de fabricant, nu mariti temperatura decat daca hainele sunt foarte murdare, nu amestecati hainele inchise la culoare cu cele albe sau in culori deschise.
- Deasemenea, imbracamintea noua este bine sa fie spalata separat, pentru a nu risca decolorarea ei.
- Amintiti-va intotdeauna sa goliti buzunarele si nu inghesuiti prea multe haine in masina de spalat, pentru ca se vor sifona mai tare.
- Imbracamintea inchisa la culoare, precum pulovere groase, tricouri, blugi este bine sa fie intoarsa pe dos inainte de o spala.
- Ca sa va dati seama daca o haina are tendinta sa isi piarda culoarea in contact cu decolorantul, puteti sa o supuneti unui test destul de simplu. Umeziti o parte din material, turnati putin decolorant deasupra, apoi, acoperiti-l cu o carpa si calcati-l cu fierul incins. Daca rezista acestui test si nu apar pete, haina respectiva nu se va decolora nici pe viitor.
- Un alt truc care va poate proteja atat lenjeria, cat si ciorapii, este sa ii puneti intr-un saculet de panza subtire, inainte de a-i spala in masina.
- Multe gospodine, din motive de precautie (sa fie indeajuns) au tendinta sa puna mai mult detergent decat doza prescrisa. Ei bine, aflati ca astfel nu veti mari eficienta detergentului, ba mai mult, hainele din material mai sensibil pot chiar sa aiba de suferit din cauza acestui exces de zel.
- Vine si randul clatirii, stoarcerii si uscarii. Nici de aceasta data nu este bine sa exagerati, asa ca nu programati masina la mai mult de 800 de turatii. Nu fiti agresivi cu propriile haine!
- Este bine ca materialele fine sa fie impachetate intr-un prosop de baie si stoarse astfel. Prosopul va absorbi o buna parte din umiditate si veti evita intinderea, respectiv sifonarea materialului.
- Cand masina de spalat si-a facut treaba, nu ezitati sa scoateti imediat hainele. Acest lucru va preveni mirosul neplacut pe care rufele umede il capata daca nu sunt aerisite. Apropo, optati pentru a usca hainele in aer liber, decat in masina, mai ales pe cele din fir natural, precum bumbac sau lana. In acest caz, nu le expuneti totusi direct sub razele soarelui, ca sa nu isi piarda din stralucirea culorilor. Sfat banal, dar util: alegeti clestii de rufe din lemn, cu arc din metal care sa nu rugineasca.
- In fine, calcati hainele pe dos, pentru a nu prinde acel luciu inestetic si pentru a nu le degrada culorile. Tineti cont de gradele indicate pe eticheta si daca fabricantul indica o temperatura scazuta de calcare, adica nu mult peste 100 de grade, atunci, nu folositi aburii!
Si acum, va dorim o zi… curata si cat mai multe haine noi!